Hozzávalók:
500g liszt
1 evőkanál élesztőpor
2 kk só
375 ml meleg víz (55fokos)
2 evőkanál méz
1 tojás fehérje
1 evőkanál hideg víz
1 evőkanál élesztőpor
2 kk só
375 ml meleg víz (55fokos)
2 evőkanál méz
1 tojás fehérje
1 evőkanál hideg víz
Elkészítés:
A 4 csészéni (1000ml) lisztet az élesztővel, sóval együtt átszitáljuk. A meleg vizet a mézzel összekeverjük, és a liszttel eldolgozzuk, hogy sima cipót kapjunk. 5 percig gyúrjuk. Lefedjük és 15 percig pihentetjük. A cipót 12 egyenlő részre felosztjuk, gömböket formálunk, majd lelapítjuk. A közepére lyukat fúrunk és 3,75 cm nagyságúra tágítjuk. Kissé meglisztezett deszkára tesszük, lefedjük és 20 percig kelesztjük. Egy nagy edényben 5 cm magasságig vizet töltünk, felforraljuk. Kis adagokban a bégeleket 7 percig főzzük. Kivesszük a vízből, papírörülközővel megszárítjuk, majd sütőlemezre rakjuk. A tojásfehérjét összekeverjük a hideg vízzel és megkenjük vele a bégeleket, mákkal meghintjük és 190 celsius fokon előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Krémsajttal vagy lazaccal tálaljuk.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98