Hozzávalók:
10 kg cukor
5 l víz
20 dkg citromsav
1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja
sok bodzavirág (legalább 100)
12 g benzoesavas nátrium
5 l víz
20 dkg citromsav
1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja
sok bodzavirág (legalább 100)
12 g benzoesavas nátrium
Elkészítés:
10 kg cukorból és 5l vízből sűrű szirupot főzünk, kihűtjük. Beletesszük az alábbiakat:
20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100).
5-6 napig állni hagyjuk, többször megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, kicsavarjuk, majd kimossuk. A "mosólé" 3-4-szeres higítással iható.
A sűrű szörpöt szitán átszűrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük. 8-10-szeres higítással iható. Kb. 11-12 l lesz belőle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverünk bele az elején, vagy mélyhűtőben tároljuk a szörpöt levágott tetejű, kimosott, nylon zacskóval bélelt üdítős vagy tejes dobozban.
20 dkg citromsav, 1,5 kg citrom kicsavart leve és karikára vágott héja, sok bodzavirág (legalább 100).
5-6 napig állni hagyjuk, többször megkeverjük. Végül a virágot és a citromhéjat kiszedjük belőle, kicsavarjuk, majd kimossuk. A "mosólé" 3-4-szeres higítással iható.
A sűrű szörpöt szitán átszűrjük, üvegbe vagy flakonba töltjük. 8-10-szeres higítással iható. Kb. 11-12 l lesz belőle. Ha azt akarjuk, hogy sokáig elálljon, 12 g benzoesavas nátriumot is keverünk bele az elején, vagy mélyhűtőben tároljuk a szörpöt levágott tetejű, kimosott, nylon zacskóval bélelt üdítős vagy tejes dobozban.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98