Hozzávalók:

1 közepes hagyma
1 közepes paradicsom
2 közepes paprika
1 kisebb erős zöldpaprika
3 szelet szalonna (legyen benne hús is)
5 dkg jófajta füstölt sajt
4 db tojás
csipetnyi darált chili és só
két szelet nem túl vékony kenyér

Elkészítés:

A szalonnát kis kockákra vágjuk és lassú tűzön serpenyőben kiolvasztjuk és ropogósra pirítjuk.
A szalonnát kiszedjük és félretesszük. A zsír felét kiöntjük a serpenyőből. A hagymát összevágjuk, nem túl apróra. A paprikát és a paradicsomot úgyszintén. A hagymát csipetnyi sóval aranysárgára jól megfonnyasztjuk a zsírban, majd hozzáadjuk a paprikát és a chilit. Amikor a paprika fonnyadni kezd és levet ereszteni, beletesszük a paradicsomot. A tojásokat nagyon kicsi sóval felverjük, a reszelt sajt felét beleszórjuk. Ha a lecsónk késznek látszik, akkor feljebb vesszük a gázt egy kicsit és beleöntjük a tojást. Hagyjuk sülni, közben a kenyereket megprirítjuk, de csak úgy, hogy a közepe puha maradjon. Mikor a tojás még egy kicsit lágy, de jó része már megsült, akkor a tűzről levesszük és megszórjuk a maradék sajttal. Ügyesen lapos tányérra csúsztatjuk.
Rászórjuk a szalonnadarabkákat és a szeletelt zöld erőspaprikát. (A paprika ízlés szerint elhagyható, de a szalonna semmiképp.) Pirított kenyeret adunk hozzá, amit megkenhetünk egy lehelletnyi fokhagymával.
Félédes vagy száraz fehérbor illik hozzá, utóbbiból egy jófajta fröccs is elképzelhető. Jómagam viszont leginkább egy jófajta sörrel szeretem.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98