Hozzávalók:
25 dkg fehér vagy fekete szemű aztatott szárazbab
2 kávéskanál olivaolaj,
1 fej apróra vágott hagyma,
2 zúzott fokhagymagerezd,
1 kávéskanál római kömény,
37,5 dkg darabolt paradicsom,
2 evőkanál paradicsompüré,
1 evőkanál szójaszósz,
só, bors,
17,5 dkg teljesőrlésű lisztből készült lasagne
1 kávéskanál citromlé,
3 dl joghurt,
1 kávéskanál nyílgyökér vagy kukoricaliszt
2 kávéskanál olivaolaj,
1 fej apróra vágott hagyma,
2 zúzott fokhagymagerezd,
1 kávéskanál római kömény,
37,5 dkg darabolt paradicsom,
2 evőkanál paradicsompüré,
1 evőkanál szójaszósz,
só, bors,
17,5 dkg teljesőrlésű lisztből készült lasagne
1 kávéskanál citromlé,
3 dl joghurt,
1 kávéskanál nyílgyökér vagy kukoricaliszt
Elkészítés:
A szárazbab vagy más hüvelyesek kiváló rost- és fehérjeforrások. A mártáshoz friss vízben feltesszük a babot főni. 10 percig nagy lángon forraljuk, majd fedő alatt 35-40 percig főzzük takarékon, amíg , megpuhul. Leszürjük és 3 dl főzőlét félreteszünk. Forró olajban 5 percig pároljuk a hagymát és fokhagymát, ügyelve arra, hogy megpuhuljanak, de ne barnuljanak meg. Beletesszük a köményt, a babot a paradicsomot, 5 percig főzzük őket. Hozzáadjuk a 3 dl főzőlét, a paradicsompürét és a szójaszószt, majd fűszerezzük. Felforraljuk és 10 percig kis lángon főzzük. Ezalatt a lasange-t 2 1/2 liter citromos vízben 10 percig főzzük ( a friss tésztát 4 percig), majd felhasználásig egy tál hideg vízbe tesszük. az öntethez összekeverünk 1 evőkanál joghurtot a nyílgyökérrel vagy kukoricaliszttel, hogy sima krémet kapjunk, majd a többi joghurtot is hozzákeverjük. Lassú tűzön felforraljuk. Kikenünk egy 1,8 literes tűzálló tálat. Az aljára 4 evőkanál babmártást teszünk és betakarjuk lasange-val. Azután rátesszük a maradék bab felét, újra lasange-t, végül a babot és a maradék tésztát. Tetejére öntjük a joghurtot. Előmelegített sütőben 40 percig sütjük, amíg a teteje megbarnul.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98