Hozzávalók:

gyümölcs
cukor

Elkészítés:

Bármilyen gyümölcsből készíthetünk lekvárt és szörpöt az alábbiak szerint:
Az egészséges, érett gyümölcsöt megmossuk, megtisztítjuk, kimagozzuk, a nagyokat (pl barack) negyedébe vágjuk. Izléstől és a gyümölcs fajtájától függően a tisztított gyümölcs minden kg-jához 20-80 dkg cukrot teszünk, összekeverjük, 1 napig állni hagyjuk, míg levet ereszt. Közben többször felkeverjük. A gyümölcsöt kiszedjük a levéből, gyengéden kinyomkodjuk. (Ha a sűrű lekvárt szeretjük, akkor erősen nyomkodjuk ki.)
A levet leszűrjük, felforraljuk, üvegbe töltjük, dunsztba tesszük, míg kihül. Ez a szörp. Felforraláskor a rostok feljönnek a tetejére hab formájában. A habot szedjük le, ebből pl. fagyit lehet csinálni.
A kiszedett gyümölcs minden kg-jához kb. fele annyi cukrot keverünk, mint előzőleg. Nyeles turmix géppel összetörjük olyan mértékig, ahogy szeretjük a lekvárt (pépes - darabos), de nagy darabok ne maradjanak benne. Felforraljuk, (nem kell főzni!) üvegbe töltjük (lehetőleg csavaros, lapkával fedett üvegbe), száraz dunsztba tesszük, míg kihül.
Tartósítószer nem szükséges! További előnyök: nem főzzük agyon a gyümölcsöt; a levét nem kell elpárolni (mint pl. a hagyományos sárgabarack lekvárnál), hanem a lé is hasznosul, a lekvár mégis sűrű lesz; a lekvár íze jobban hasonlít a friss gyümölcs ízéhez.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98