Hozzávalók:

  • 20 dkg (8-10 tojásos) lebbencstészta
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db nagy fej vöröshagyma
  • 3 db közepesen nagy burgonya
  • 1 kiskanál csípős őrölt paprika
  • 20 dkg csípős füstölt kolbász
  • bors
  • ételízesítő

Elkészítés:

A szalonnát kis kockára vágjuk. Megpucoljuk a burgonyát, megmossuk, majd kockára vágjuk. A hagymát is megpucoljuk, majd ízlés szerint karikára vagy apró darabokra vágjuk, a kolbászt is felkarikázzuk. A szalonnát beletesszük a fazékba, majd kis lángon sütve, kisütjük a zsírját és ha megsült, kiszedjük a pörcöt. A hagymát beleszórjuk a zsírba, majd nagyobb lángon elkezdjük üvegesre pirítani. Közben mellészórjuk a lebbencstésztát és a kolbászkarikákat is. (Ha túl nagy levelekben van a lebbencstésztánk, kissé törjük össze.)

Óvatosan kavargatva addig pirítjuk, míg a tészta aranybarna és kissé hólyagos lesz. Nem szabad megégetni, mert keserű lesz tőle a leves. Ha ezzel megvagyunk, jöhet a pirospaprika. Rászórjuk az egészre, majd óvatosan átkeverjük, csak néhány pillanatig, amíg a paprika kiengedi a szép színét. Majd felöntjük kb. 2 dl vízzel, sóval, borssal, ételízesítővel ízesítjük.

Az előre felkockázott burgonyát beletesszük az elkészített “alaphoz” és teljesen felöntjük vízzel. Ezután már csak várni kell, és többször is megkóstolni, ha nem elég ízes, utóízesíteni, esetleg az elfőtt vizet pótolni. Figyelni kell arra, hogy a tészta sok levet felszív! Ha a burgonya és a tészta is megfőtt, elkészült a levesünk. Tálaláskor szórjunk rá ízlés szerint a félretett pörcből, majd friss házi kenyérrel tálaljuk.



 
Forrás: DPG recepttár


A recepthez társított címkék:
tájjellegű étel