Belépés | Regisztráció
- Válassz a menüből! -
főoldal
recept feltöltése
recept módosítása
Bográcsos ételek
Grill receptek
Borkorcsolya
Desszert
Egytálétel
Édesség
Főzelék
Halétel
Húsétel
Ital
Köret
Leves
Mártás
Diétás ételek
Saláta
Sörkorcsolya
Sütemény
Szárnyas
Szendvics
Tészta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus
Gyerekeknek
tájjellegű étel
marhahús recept
sertéshús recept
édesség
dió
Belépés és regisztráció
Fórum
Konyhatündérek
Recept feltöltése
Recept módosítása
Bográcsos ételek
Grill receptek
Borkorcsolya
Desszert
Egytálétel
Édesség
Főzelék
Halétel
Húsétel
Ital
Köret
Leves
Mártás
Diétás ételek
Saláta
Sörkorcsolya
Sütemény
Szárnyas
Szendvics
Tészta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus
Gyerekeknek
tájjellegű étel
marhahús recept
sertéshús recept
halászlé
édesség
Belépés és regisztráció
Konyhatündérek
Vegetáriánus
Orosz fekete kenyér
Hozzávalók:
1 dkg friss vagy I csomag (7 g szárított sütőélesztő 30 dkg kenyérliszt 15 dkg barna rozsliszt (RL 125) 2,5 dkg búzakorpa csipet sütőpor 1 kiskanál só
1 kiskanál cukor 5 dkg margarin 1 kiskanál őrölt köménymag 1,5 kiskanál őrölt kávé 1 kiskanál kakaópor 2 evőkanál ecet 3,1 dl langyos víz
Elkészítés:
A sütés előtt 1 nappal - pl. előző este - 10 deka kenyérlisztből és a rozsliszt feléből kevesebb mint 1 deci vízzel, pici cukorral és az élesztővel kemény tésztát gyúrunk. (Az élesztőt előzőleg langyos vízben kissé felfuttatjuk.) A tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen tartjuk. Másnap az érett kovászra (ami akkor jó, ha kissé savanykás illatú rászórjuk a többi lisztet és a felsorolás sorrendjében a többi hozzávalót is. Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, és kb. 12-15 perc alatt bedagasztjuk. Liszttel enyhén behintjük a tetejét, konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 óra 15 percet kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipóvá formáljuk, és lisztezett tepsibe téve, vizes ecsettel lekenve, langyos helyen, konyharuhával letakarva 50 percig kelesztjük. Ezután újból átkenjük vízzel, a tetejét néhány helyen bevágjuk, és előmelegített gőzös sütőben-a sütő aljára egy kis tálkában vizet teszünk, hogy gőz képződjön-kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, tegyünk a tetejére alufóliát. A sütőből kivéve vízzel átkenjük, hogy szép fényes maradjon.
Elkésztési idő: 3 óra 20 perc; 10 dkg: 7230 kJl295 kcal 9,4 g fehérje; 7,3 g zsír; 47,6 g szénhidrát; 3,1 g rost
MEGjEGYZéS
-Hasonló eljárással készíthetünk fehér rozskenyeret a következő hozzávalókból: 2 dkg friss vagy I csomag (7 g) szárított sütőélesztő, 20 dkg (3,3 dl) kenyérliszt, 20 dkg (3,3 dl) fehér rozsliszt, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 3 dkg margarin, 3 dl langyos víz.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98
Címke hozzáadása:
Kérjük, add meg az alábbi képen látható negyedik karakter
színét
:
(A karakterlánc nem tartalmazza az O, o, I, i, l, B, U, u betűket és a 0, 1, 8 számokat.)
Ha [ ] szögletes zárójelekbe írsz egy kifejezést, az egy másik receptre történő hivatkozásnak minősül.
Függetlenül attól, hogy létrehozták-e már azt a receptet, vagy sem.
Microsoft Word-ből történő beillesztésnél használd a következő ikont:
FIGYELEM:
Ezen a honlapon a tartalom felvitele/módosítása moderátori jóváhagyáshoz kötött.
Csak az engedélyezést követően tudjuk megmutatni a recept tartalmát.
Amennyiben regisztrált felhasználóként léptél be, és most hozod létre a receptet vagy most módosítod, a recept végleges publikálásáról e-mailben tájékoztatunk.