Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg juh (túró)
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • tejföl

Elkészítés:

A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy teflonban ropogósra sütjük. A pirosra sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és félre tesszük. 
Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk. 
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egy burgonyareszelőn (vagy a sajtreszelő kisebb fokán) lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg, de egy maroknyi lisztet félreteszünk (mert lehet, hogy a burgonya vizes, lehet, hogy száraz, eszerint kell majd a lisztet használnunk!). 
Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk.
 
Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet, ha viszont jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség. Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket. Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, nyakon öntjük a tejföllel, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót/túrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket.
 
A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 percet jelent). Azonnal kiszedjük, és a tálalásig lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon. Készíthetjük édes káposztával is, amit lereszelve olajon puhára pároljuk és ehhez adjuk hozzá a lereszelt burgonyát (az elkészítés ugyanaz).
 
Forrás: DPG recepttár


A recepthez társított címkék:
tájjellegű étel