A cukkinit vékony szeletekre vágjuk és besózzuk, félretesszük. A kisebb hagymát megpucoljuk, a rizst kis olajon megpirítjuk, majd felengedjük másfélszeres vízzel, hozzáadjuk a hagymát és a fél leveskockát. Fedő alatt készre pároljuk.
Sózni nem szabad, de ízlés szerint további fűszer is adható még hozzá. A másik hagymát apróra vágjuk, háromnegyedén a húst pirítjuk meg, a maradékon a felszeletelt gombát. A húst piros paprikával, sóval, törött borssal, kis chilivel ízesítjük. A gombát hozzáadjuk, felöntjük egy kis vízzel és így együtt pároljuk. Amikor majdnem kész, hozzáöntjük a bort. Hagyjuk mégegyszer forrni, kicsit sűrűsödni, majd elzárjuk. Közben a rizs elkészült. A cukkiniről a vizet lecsepegtetjük. A tepsit kivajazzuk és az aljára vékonyan darát szórunk. Erre tesszük a rizs harmadát, majd a ragu felét. Erre rá jön egy sor cukkini, majd egy kis tejföl. Újra egy harmad rizs, majd a hús másik fele és újra cukkini. Erre ismét egy kis tejföl. A maradék rizst elosztjuk a tetjén, rátesszük a maradék cukkinit és ízlésesen elosztjuk rajta a szeletelt paradicsomot. Megöntözzük a maradék tejföllel, majd a tetején jól megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben félórát, 40 percet sütjük, amíg a sajt pirulni kezd. (Ízlés szerint) Félédes fehér bor illik hozzá.
Forrás: EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98