Hozzávalók:

30 dkg darált sertés vagy baromfihús
2-3 db alma
2 db tojás
1 zsemle
petrezselyemzöld
majoránna, borsikafű

olaj a sütéshez

Elkészítés:

30 dkg darált sertés- vagy baromfihúsba durvára belereszelunk 2-3 savanykás almát, összekeverjük 2 db tojással, egy tejbe áztatott kinyomkodott zsemlével, finomra vágott petrezselyemzölddel. Ízesítjük kevés sóval, majoránnával, borsikafűvel. Ha jól kidolgoztuk, henger alakúra formálva, olajjal vékonyan kikent teflontepsibe téve, középmeleg sütőben szép pirosra sütjük.
 
Elkészíthetjük pogácsának is. Ebben az esetben süthetjük bő, forró olajban, de vékonyan kivajazott tepsiben vagy grillsütőben, egymás mellé fektetve. Mindkét változat kevésbé szárad ki, ha alufóliába csomagoljuk, vagy a tepsit alufóliával fedjük le. Ilyenkor sütés befejezése előtt a fóliát bontsuk ki, illetve vegyük le, hogy a hús enyhén megpiruljon. További változat, ha a zsemle helyett 4 csapott evőkanál szójapelyhet vagy szójagranulátumot használunk fel, amit előzőleg 2-3 óráig langyos vízben áztatunk, majd alaposan kinyomkodtunk. Az almát fölcserélhetjük főtt sárgarépával, zöldborsóval, párolt gombával. A vagdalt hidegen, melegen jóízű, mutatós, a gyerekek számára könnyen fogyasztható étel. Leggyakrabban különböző főzelékekkel, burgonyapürével, petrezselymes vagy vajas burgonyával tálaljuk. Hidegen, ízlés szerinti salátával egészíthetjük ki.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98