Hozzávalók:
4 személyre
50 dkg sertés lapocka
30 dkg mirelit zöldborsó
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só, mustár, étolaj, bors, pirospaprika, rétesliszt
60 dkg burgonya
50 dkg sertés lapocka
30 dkg mirelit zöldborsó
2 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
só, mustár, étolaj, bors, pirospaprika, rétesliszt
60 dkg burgonya
Elkészítés:
Előkészítés: A húst vékony csíkokra vágjuk és beletesszük egy keskeny tálba. Megsózzuk és ráteszünk két evőkanál mustárt, 3 gerezd összetört fokhagymát, kevés őrölt borsot és jól összekeverjük, majd öntünk rá annyi étolajat, hogy ellepje. Lefedve hütőbe helyezzük a tálat kb. 3 órára.
Elkészítés: Egy serpenyőbe olajat teszünk és felforrósítjuk. A húst kis adagokban hirtelen megpirítjuk vigyázva, hogy ne engedjen levet. Nagyon fontos, hogy az olaj mindig forró legyen. Egy lábasba beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és kevés olajon megpirítjuk. Rátesszük a mirelit zöldborsót és tovább pirítjuk, amig a borsó elszíneződik, majd meghintjük két csapott evőkanál lisztel. Egy percig keverjük majd ráteszünk két kávéskanál pirospaprikát és felöntjük két dl hideg vízzel. Hozzáadjuk a húst és lefedve, sűrűn kavargatva közepes hőfokon puhára pároljuk. Ha szükséges a vízet pótoljuk de vigyázzunk, hogy az állaga sürű maradjon. Ha a hús megpuhult rátesszük a maradék összetört fokhagymát egy csipet örölt borsot összekeverjük és levesszük a tűzről.
Köret: a burgonyát kockára vágva sós vízben forrásig melegítjük majd leszürjük, megsózzuk, kevés olajjal meglocsoljuk és tepsiben forró sütőbe (250C) tesszük. Szép pirosra sütjük.
Tálalás: tányérba tesszük a burgonyát mellé tesszük a húst, izlés szerint tehetünk rá frissen tört fokhagymát. Díszíthetjük petrzselyemmel vagy vékony hagymaszárral.
Csípős cecei paprikát és sőrt adunk mellé.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98