Hozzávalók:
3 kg burgonya,
1 l tej,
10 dkg vaj,
ízlés szerint só
1 l tej,
10 dkg vaj,
ízlés szerint só
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszürjük, még forrón szitán áttörjük. Így kapjuk a burgonyapelyhet. Az áttörést úgy végezzük, hogy a burgonyapehely azonnal egy acél habüstbe, vagy más, a kikeverésnek megfelelő edénybe kerüljön. Hozzáadjuk a tej felét és a vajat. Acél habverővel habosra keverjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tej másik felét.
A hozzáadott tej mennyisége mindíg a burgonya minőségétől függ. Esetenként nincs szükség az összes tejre, mert a burgonya magas víztartalmú. Így a burgonyapuré kevesebb tejjel is megfelelő sürűséggű lesz.
A kész burgonyapüré kanállal könnyen formázható, habszerű, hófehér színű, nem folyik. A burgonyapürét sóval ízesítjük, majd vízfürdőbe helyezzük. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk, vagy egy kevés meleg tejet öntünk, hogy ne bőrősödjön. A burgonyapürét forrón, előmelegített tálra tálaljuk. A burgonyapürét angolos bélszínhez, vajas borjúszelethez, kímélő étrendekhez adhatjuk.
A hozzáadott tej mennyisége mindíg a burgonya minőségétől függ. Esetenként nincs szükség az összes tejre, mert a burgonya magas víztartalmú. Így a burgonyapuré kevesebb tejjel is megfelelő sürűséggű lesz.
A kész burgonyapüré kanállal könnyen formázható, habszerű, hófehér színű, nem folyik. A burgonyapürét sóval ízesítjük, majd vízfürdőbe helyezzük. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk, vagy egy kevés meleg tejet öntünk, hogy ne bőrősödjön. A burgonyapürét forrón, előmelegített tálra tálaljuk. A burgonyapürét angolos bélszínhez, vajas borjúszelethez, kímélő étrendekhez adhatjuk.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98