Hozzávalók:

Hozzávalók 4 személyre
1/2 kiló darált sertésdagadó
1/2 kiló darált sovány marha hús
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 dl olaj, 1 dl víz
só, bors, száritott v. friss borsikafű
szódabikarbónát

Elkészítés:

A darált hÚsokat egy tálba helyezzük és hozzá adjuk a zúzott fokhagymát az olajat és a vizet, majd simára eldolgozzuk. Izlés szerint, fűszerezzük sóval borsal és egy-két csipet borsfűvel, majd hozzá keverünk egy fél mokkás kanál szódabikarbónátot. Alaposan összegyúrjuk, hogy a hozzávalók jól elkeveredjenek, majd az igy nyert húsmasszából nedves kézzel kb 10 cm hosszú és 3 cm átméröjű kolbászkákat formálunk, amit egy tálra helyezve és folpakkal lefedve, egy éjszakát hűtőben érlelünk. Süthetjük bő olajban ( mint a fasírtot )de a legízletesebb ha kerti grill rácson vagy parabólán készül. Tálalhatjuk sültkrumplival és friss salátával, de mustárral vagy tartármártással is nagyon finom. Kitünő sörkorcsoja.

Jó tanács !
# a marha húst érdemes legalább kétszer átdarál(tat)ni
# ha a kolbászka formázása macerás, lehet fasírt formára alakítani.
# a borsfűvel csínyán bánjunk, mert nagyon aromás
# a húsnak ruganyosnak és szaftosnak kell lenie, ezért ne süssük túl sokáig mert kiszárad

***** JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK *****
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98