Hozzávalók:

90 dkg sárgarépa
80 dkg petrezselyemgyökér
50 dkg karalábé
50 dkg kelvirág
20 dkg zöldborsó
10 dkg zsír
15 dkg liszt
1 csomó petrezselyemzöld
6 dkg cukor
3 dl tej
3 dkg só
Javasolt folyadékmennyiség (csontlébõl) 3 l
Csontléhez:
50 dkg sertéscsont
30 dkg sárgarépa
25 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 6 l

Elkészítés:

A megtisztított és megmosott sárgarépát, petrezselyemgyökeret és karalábét 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A kelvirágot rózsáira szedjük, beáztatjuk, és megmossuk. A petrezselyemzöldet finomra vágjuk. A konzerv zöldborsót leszûrjük, és ha szükséges jól lemossuk.
A kockákra vágott zöldségeket, a karalábét, a kelvirágot kellõ nagyságú lábasba helyezzük. Annyi csontlét vagy vizet öntünk rá, hogy ellepje. Felforraljuk, megsózzuk, és fedõ alatt puhára fõzzük.
A konzerv zöldborsót a puhára fõzött zöldségekhez, karalábéhoz, kelvirághoz adjuk. Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyemzöldet. Hideg vízzel felengedjük. A rántást habverõvel simára keverjük, a fõzelékhez adjuk. Felforraljuk, tejet adunk hozzá. Sóval és cukorral ízesítjük.
A fõzeléket óvatosan kevergetve, mérsékelt tûzön lassan kiforraljuk. Jó ízt ad a fõzeléknek ha a végén vajban párolt, finomra vágott petrezselyemzöldet adunk hozzá.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98