Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt
25 dkg margarin
4 púpozott evőkanál porcukor
3 tojássárgája

 

A töltelékekhez:
kb. 8-10 dl száraz fehérbor (pl. Tokaji furmint)
25 dkg darált mák
25 dkg darált dió
60 dkg kristálycukor
1 üveg szilvalekvár (még finomabb, ha a szilvalekvár is házi!)
1 csomag aranymazsola
1 szelet reszelt étcsokoládé
2 evőkanál sárgabaracklekvár

2 nagyobb alma
fahéj
őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez morzsoljuk el a lisztben a margarint, adjuk hozzá a porcukrot és a 3 tojássárgáját, majd öntsük fel annyi borral, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát hűtőben hagyjuk pihenni addig, amíg elkészítjük a töltelékeket.

 

A flódni négyféle töltelékkel készül. Az első réteg a máktöltelék. Elkészítéséhez forraljunk fel kb. 2 dl bort ízlés szerint adagolt kristálycukorral, majd tegyük bele a mákot, a mazsolát és a baracklekvárt. Tetszés szerint adhatunk hozzá fahéjat, citromhéjat, őrölt szegfűszeget. Amikor kellően krémessé válik a massza, vegyük le a tűzről és hűtsük ki.

A mákot az almatöltelék követi. Ehhez hámozzunk meg két szép szem almát és vágjuk vékony szeletekre, majd pároljuk meg kb. 2 dl borban. Ehhez a töltelékhez nem szükséges cukrot adni, spóroljunk a kalóriákkal, mert ebben a sütiben az amúgy is van bőven :)

A diótöltelékhez szintén forraljunk fel kb. 2 dl bort kristálycukorral, adjuk hozzá a diót, mazsolát és a reszelt étcsokoládét, de gazdagíthatjuk egy kis fahéjjal is, majd hűtsük ki a masszát.

 

Ha minden töltelék kihűlt, vegyük elő a tésztát, gyúrjuk át, majd osszuk el öt részre (az egyik legyen kicsit nagyobb, ez lesz a sütemény alja) és nyújtsuk ki tepsi méretű, vékony lapokra. A tepsi alját alaposan kenjük ki margarinnal és lisztezzük be, hogy a sütemény ne ragadjon le. Az első réteg tésztára tegyük a mákot, majd a következő tésztalapra az almát, a harmadik lap tésztára a diót, végül pedig a negyedik lap tésztára a szilvalekvárt, erre a rétegre kerül az utolsó lap tészta, amit megkenünk tojjássárgájával. Sütni lassan, 170-180 fokon érdemes, amíg a tészta teteje aranybarnára nem sül.

 

 


A recepthez társított címkék:
bor , dió , édesség , mák