Hozzávalók:

Három személyre:
Ízlés szerinti nagyságú és "kövérségű" füstölt csülök, figyelembe véve a kuktánk nagyságát,
1,5 kg burgonya,
Fűszerek: szemesbors, babérlevél, fokhagyma, paprika, paradicsom, kis fej hagyma, leveskocka,
Bilagit, vagy szódabikarbóna,
Só csak akkor kell, ha nem elég sós a csülök.

Elkészítés:

A megmosott és ízlés szerinti ideig beáztatott füstölt csülköt a kuktába téve teljesen puhára főzzük, hogy a benne lévő csontot ki lehessen venni belőle. (Nem kötelező kivenni!)
A megfőtt csülköt kivéve és tepsire helyezve a sütőben közepes erősségen addig sütöm, amíg piros-ropogós nem lesz. Közben lehet sörrel locsolgatni!
Ezzzel a művelettel párhuzamosan a kuktában megmaradt lé tetejéről a zsíradékot lefölözöm, majd a visszamaradt lében a megpucolt és kockára darabolt krumplit 3/4-ig megfőzöm, majd mikor kész, egy másik tepsibe téve a hússal párhuzamosan ezt is piros-ropogósra sütöm.
A lefölözött zsíradékkal a csülköt is és a krumplit is lehet a készresütéskor locsolgatni.
A legvégén a krumplira ültetem a sült-füstölt csülköt.
Kovászos uborka és jó fajta sör illik hozzá.
Gyakran Bilagit, vagy szódabikarbóna is szükséges a nyugodt emésztéshez.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98