Hozzávalók:

egy csuka (kipróbáltam lazaccal is, ehető)
1 babérlevél, néhány szem feketebors, egy fej vöröshagyma karikázva
1/2 kg franciasaláta
2-3 ecetes uborka kis kockákra vágva
néhány zöldsaláta-levél
3-4 főtt tojás karikázva
10 dkg köménymagos,ecetes cékla-saláta kis kockákra, vagy csíkokra vágva
sok-sok tartármártás (egy tubus majonéz, 3-4 dl tejföl, mustár, cukor, kis citromlé, tetszés szerinti só és fehérbors szakszerű összekutyulásával)
ízlés szerint só, őrölt fehérbors a halra is

Elkészítés:

A megtisztított, megnyúzott és megmosott halat a babérlevéllel, a szemesborssal és a hagymakarikákkal enyhén sós vízben teljesen puhára főzöm, kihűtöm, majd a lecsöpögtetett halat szétmorzsolva eltávolítom a szálkákat /csukánál rendesen szánok erre időt, a lazac felüdülés/, s félreteszem.
A majdani tálalótálat beterítem a zöldsaláta leveleivel, erre terítem szét a franciasalát, középre felhalmozom a halcafatokat, megszórom fehérborssal,leöntöm vastagon a halkupacot a tartármártással, egyenletesen beszórom az egészet az uborka-, és cékladarabokkal, s ráhelyezem a tojáskarikákat.
Néhány órai hűtés utáni tálaláskor a megrögzött halgyűlölők is könyörögnek érte.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98