Hozzávalók:

80 dkg sertéscomb
1 fej vöröshagyma
5 dkg zsir
1 kanál pirospaprika
1 zsemle
1 dl tej
1 egész tojás és 1 tojássárgája
1 dl tejföl

A tésztájához:
20 dkg liszt
10 dkg zsir
1 dkg éleszto
1 tojássárgája

Elkészítés:

A sertéscombot apró kockákra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymást a zsirban üvegesre fonnyasztjuk, meghintjük egy kanál pirospaprikával, feleresztjük 2-3 kanál vizzel, elkeverjük, majd ha zsirjára sült, beletesszük a kockára vágott húst, megsózzuk, és fedo alatt - szükség szerint egy-egy kanál vizet öntve alá - elkészitjük a pörköltet. Ha kissé kihult, megdaráljuk a tejbe áztatott és kifacsart zsemlével együtt. Teszünk bele egy egész tojást és 1 dl tejfölt, hogy jól kenheto masszánk legyen.
A 20 dkg lisztbol 10 dkg zsirral, 1 tojássárgájával és 1 dkg - egy kevés tejbe áztatott - élesztovel tésztát gyúrunk. Kb. 30 percig állni hagyjuk, azután kinyújtjuk, rákenjük a hústölteléket, majd felcsavarjuk, mint a roládot. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és a sütoben megsütjük elobb alsó, majd felso lángon. Néhány percnyi állás után szeleteljük.
Ha melegen tálaljuk, burgonyapürét, céklát vagy fejes salátát, ha hidegen fogyasztjuk, akkor burgonya- vagy tojássalátát, esetleg vegyeszöldség-salátát adjunk hozzá.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98