Hozzávalók:

1 kg lehetõleg egyforma újkrumpli,
1 csokor zöldhagyma,
1 csokor petrezselyemzöld,
ízlés szerint só és törött fekete bors,
a tepsihez 2 evõkanál olaj,
1 evõkanál zsemlemorzsa,
15 dkg baconszalonna (vagy hajszálvékony szeletekre     vágott császárhús).

Elkészítés:

A krumplit nagyon gondosan megmossuk, és leszárítjuk, de nem kell
megtisztítani, mert héjastól fogjuk megsütni. Akkora tepsit, amekkorába egy
sorban elfér a krumpli, olajjal kikenünk, és zsemlemorzsával meghintünk. A
száraz krumplikat egyenletesen szétterítjük. Megsózzuk, és törött fekete
borssal megszórjuk. A zöldhagymát megmossuk, letisztítjuk, és nagyon vékony
karikákra vágva rakjuk a krumplik tetejére, illetve a krumplik közeibe. A
baconszalonnát hosszú, vékony csíkokra szabdaljuk, és a krumpli tetején
ugyancsak egyenletesen elosztjuk. Fedetlenül toljuk be az elõmelegített,
közepesen forró sütõbe, és legalább 50 percen keresztül közepes lángon sütjük.
Nem szabad megkeverni, mert a nagy nedvességtartalmú újkrumpli hamar szétesik.
a krumplihéj szép pirosbarnára és ropogósra sül, a krumpli belseje pedig omlós,
puha lesz. Végül tálalás elõtt meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel.
Salátával fõételnek, ünnepi pecsenye mellé pedig köretnek tálalható.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98