Hozzávalók:

10-15 dkg szárazbab
20 dkg savanyú káposzta
30 dkg füstölt marhaszegy
1 fej vöröshagyma
só, bors
pirospaprika
1-2 gerezd fokhagyma
1-2 babérlevél
1 kávéskanálnyi zsír
1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A babot megmossuk és előző napon beáztatjuk. Személyenként 3-3,5 dl hideg vizet számolva a jól megmosott, föstölt marhaszeggyel feltesszük főni. Amikor a hús megpuhult, kivesszük a levesből, beletesszük a kimosott savanyú káposztát, és ezzel néhány percg tovább főzzük. Közben kevés zsírból, hagymából, lisztból rántást készítünk. A finomra vágott hagymát kevés zsíron megpirítjuk, kevés vizet aláöntve, teljesen elfőzzük, majd ha a zsírjára pirult, rászórjuk a lisztet, barnára pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket ( a pisospaprikát legvégül), majd felöntjük vízzel és simára keverjük. Beleöntjük a levesbe, és jól legalább 5 percig kiforraljuk. A főtt marhaszegyet kockákra vágjuk, visszatesszük a levesbe, további forralás után forrón tálaljuk.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98