Hozzávalók:

2 kg kelkáposzta
1 kg burgonya
10 dkg zsír
15 dkg liszt
5 dkg paprika
1 dkg fokhagyma
0,2 fûszerpaprika
0,2 köménymag
3 dkg só, 0,5 dkg bors
Javasolt folyadékmennyiség (csontlébõl) 2 l
Csontléhez:
50 dkg sertéscsont
30 dkg sárgarépa
25 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l

Elkészítés:

A kelkáposztát megtisztítjuk, sérült leveleit eltávolítjuk. Elõbb félbe-, majd kb. 2x2 cm-es darabokra aprítjuk. Váltott bõ, hideg vízben megmossuk. Ha a kelkáposzta öreg, le kell forrázni. Forrásban levõ vízbe tesszük a kelkáposztát, forraljuk, fakanállal vízbe nyomkodjuk, jól átkeverjük. A forrázott kelkáposztát leszûrjük, leöblítjük. Ha a forrázást elmulasztjuk, a fõzelék íze kesernyés lesz.
A megtisztított burgonyát egyenletes, 1x1 cm-es kockákra daraboljuk. A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát sóval pépesre dörzsöljük. A forrázott kelkáposztát forrásban levõ csontlébe helyezzük. Felforraljuk, megsózzuk, köménymaggal, törött borssal fûszerezzük. Hozzáadjuk a burgonyát, fedõvel lefedjük, majd teljesen puhára fõzzük.
Zsemleszínû rántást készítünk. Belekeverjük a vöröshagymát, a fokhagymát, mindkettõvel jól elkeverjük. Végül a tûzrõl levéve gyorsan hozzákeverjük a fûszerpaprikát. Azonnal felengedjük hideg vízzel, és habverõvel simára keverjük.
A rántást a fõzelékhez adjuk állandó keverés mellett. A fõzeléket felforraljuk, szükség szerint utánízesítjük, majd mérsékelt tûzön idõnként óvatosan megkeverve készre fõzzük. A kelkáposzta - fõzelék készítésénél ügyeljünk arra, hogy mindkét nyersanyag egy idõben puhuljon meg.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98