Hozzávalók:
7,5 dkg vaj- és fehérbab vegyesen,
1 kávéskanál olivaolaj,
1 finomra vágott hagyma,
25 dkg kockára vágott sárgarépa,
1 erezett kockára vágott zöldpaprika,
1/4 kávéskanál szerecsendió,
1 kávéskanál őrőlt ánizsmag,
1/2 kávéskanál zellermag,
vagy finomra vágott zellerszár,
0.5 dl sovány tej,
só, bors
1 kávéskanál olivaolaj,
1 finomra vágott hagyma,
25 dkg kockára vágott sárgarépa,
1 erezett kockára vágott zöldpaprika,
1/4 kávéskanál szerecsendió,
1 kávéskanál őrőlt ánizsmag,
1/2 kávéskanál zellermag,
vagy finomra vágott zellerszár,
0.5 dl sovány tej,
só, bors
Elkészítés:
A beáztatott babot leszürjük, és friss vizben odatesszük főni, 10 percig teljes lángon forraljuk, majd takarékon 35-45 percig főzzük, míg megpuhul. Leszürjük és a levét félretesszük. Forró olajban gyengén megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, a paprikát, és fedő alatt 10 percig pároljuk. 50 gr babot 300 ml főzőlével, a babérlevéllel és a szerecsendióval összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a párolt zöldségeket, beletesszük az ánizst és a zellermagot vagy finomra vágott zellerszárat.
A maradék babot is hozzátesszük, lassan, kevergetve felforraljuk, és 40-45 percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejet, és újra melegítjük.
Ennek a sürű tápláló levesnek az ánizs a zellermag és a szerecsendió ad pikáns ízt. A bab kellemes aromája főzés közben jől átjárja a levest, a sárgarépa a hagyma és a paprika pedig ízletes, vitaminban gazdag alapul szolgál.
A maradék babot is hozzátesszük, lassan, kevergetve felforraljuk, és 40-45 percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejet, és újra melegítjük.
Ennek a sürű tápláló levesnek az ánizs a zellermag és a szerecsendió ad pikáns ízt. A bab kellemes aromája főzés közben jől átjárja a levest, a sárgarépa a hagyma és a paprika pedig ízletes, vitaminban gazdag alapul szolgál.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98