Hozzávalók:

2 kg burgonya
4 fej nagyobb lilahagyma
3 doboz tejföl
3 nagy tubus majonéz
ecet

cukor
olaj

Elkészítés:

A burgonyát hajában megfőzzük, majd hagyjuk egy picit meghülni. Salátalét készítünk a cukor és ecet segítségével. A burgonyát az elkészített salátalébe belekarikázzuk. Állni hagyjuk minimum fél napot, így a burgonya beissza egy picit a salátalé ízét (nem lesz száraz, folytós a krumpli).

Közben a lilahagymát nagyon végkony csíkokra szeleteljük. Egy kisebb üvegedénybe lesózva szintén legalább fél napra eltesszük állni (a hagyma levet ereszt, s veszít az erejéből, így nem lesz olyan erős).

Az öntet: A majonézt és a tejfölt összekeverem egy nagyobb edénybe. Kb. két evőkanál étolajat teszünk bele, ez egy kicsit megfényesíti az öntetet. Izlés szerint édesítjük cukorral (ne legyen túl édes, mert akkor elnyomja a majonéz és a tejföl ízét, ha valaki mégis elcukrozná, tegyen bele még egy tubus majonézt, és még egy doboz tejfölt, de egy jó háziasszony szinte érzi, hogy mikor jó a mártás).

Először a hagymát tesszük a mártásba, mégpedig úgy, hogy előzőleg jól kinyomkodjuk a hagymát, így szinte teljesen elveszti az erejét, és nem igazán okoz gyomorégést. Miután a hagymát beletettük, jöhet a burgonya, melyet jól átszűrve adjunk a mártáshoz. (Jótanács: ne szűrővel próbáluk meg kivenni a burgonyát a salátaléből, hanem lyukas szedőkanállal, így nem törik meg.)
Miután mindent egybetettünk, óvatosan átforgatjuk, majd újabb fél napra hidegre tesszük.

Ui.: Aki szereti a mártást eleve tehet egyel több tubus majonézt és tejfölt az alaphoz.

Karácsonykor rántott hallal, csirkecombbal tálalhatjuk.
Nálunk bevált. Jó étvágyat hozzá!
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98