Hozzávalók:

3 evőkanál kristálycukor
néhány szem szegfűszeg
1 kis darab fahéj
reszelt citromhéj
0,5 kg őszibarack
2 dl tej
csipetnyi só

Elkészítés:

8 dl vizet 3 evőkanál kristálycukorral, csipet sóval, néhány szem szegfűszeggel, kis darab fahéjjal, szeletke citromhéjjal alaposan összeforralunk. A fűszereket eltávolítva beleteszünk 50 dkg meghámozott, szeletekre vagy kockára vágott őszibarackot, és néhány percig főzzük. Közben egy zacskó vaniliás pudingport elkeverünk 2 dl tejjel, kb 10 percig állni hagyjuk, majd a leveshez öntve besűrítjük. Szobahőmérsékleten tálaljuk, ízlés szerint citromlével, esetleg 1-2 kávéskanál cukorral utóízesítve. Még finomabb, ha a gyümölcs harmadát a sűrítés előtt áttörjük vagy turmixoljuk. Elkészíthetjük tejfölös vagy tejes habarással is, bármilyen gyümölcsből szólóban vagy vegyesen. különösen étvagykeltő és pikáns a sárgabarack párosítása meggyel. fél liter vízzel készítve mártásként fogyaszthatjuk, ami lehűtve uzsonnaétel is lehet.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98