Hozzávalók:

1,50 kg húsra hízott ürühús (esetleg marha- vagy disznóhús)
30 dkg hagyma,
5 dkg zsír,
5 dl tejföl,
1 kg gyenge zöldbab (vagy vajbab),
70 dkg burgonya,
1 g köménymag,
1/2 babérlevél,
1 dkg fokhagyma,
4 dkg liszt,
10 dkg szalonna,
1/2 csomag petrezselyem,
pirospaprika, törött bors, só

Elkészítés:

A füstölt szalonnát felvágjuk apró kockákra és lábasba téve megpirítjuk. Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk és benne megfonnyasztjuk. Megszórjuk pirospaprikával és beletesszük az alaposan megmosott és kockára vágott ürühúst. Elkeverjük, megsózzuk, törött borssal, babbérlevéllel fűszerezzük és hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra összevágott fokhagymát. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, időnként megkeverve, kevés lében, mindig csak annyi vizet hozzáadva, hogy oda ne égjen. Közben külön, enyhén sózott lében megfőzzük a megtisztított és feldarabolt zöldbabot. Rózsaszínű rántást készítünk, a megpuhult húst, a burgonyát és a zöldbabot összeöntjük. Annyi vizet teszünk hozzá, amennyi levesre szükségünk lesz. A rántással berántjuk és jól felforraljuk. Tálalás előtt megízesítjük, majd a tejfölt elkeverjük benne. Újra felforraljuk és forrón, nagyobb levesestálban tálaljuk. Tálalás elött az apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98