Hozzávalók:

2,5 kg burgonya,
10 dkg zsír,
10 dkg vöröshagyma,
5 garmm köménymag,
30 dkg zöldpaprika,
10 dkg paradicsom vagy 20 dkg lecsó,
5 gramm fűszerpaprika,
1 dkg fokhagyma

Elkészítés:

Pörköltalapot készítünk, úgy mint a gulyáslevesnél szoktuk. Beletesszük az összezúzott fokhagymát és kevés darált köménymagot. A pörköltalaphoz adjuk a hosszúkás cikkekre vágott burgonyát, és sóval ízesítjük. Lassú tűzön állandóan, óvatosan kevergetve néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a cikkekre vágott zöldpaprikát, paradicsomot, télen a lecsót. Arra mindíg ügyeljünk, hogy a paradicsom kevesebb - kb egyharmad - része legyen a zöldpaprikának. Ellenkező esetben az étel savanykás ízű lesz a sok paradicsomtól. Ezzel is néhány percig pároljuk. Ezután a burgonyát felengedjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. A paprikás burgonyát lassan, egyenletesen, fedővel letakarva főzzük. Főzés közben többször óvatosan megrázzuk, esetleg megkeverjük, hogy a burgonya egyenletesen puhuljon. A végen azt tapasztalhatjuk , hogy a burgonya a víz jelentős részét magába szívta. A kész paprikás burgonyának tartalmas pörköltleve van. A paprikás burgonyát készíthetjük virslivel, kolbásszal.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98