Hozzávalók:
60 dkg rizs,
1 csomó petrezselyemzöld,
6 dkg zsír,
5 dkg vöröshagyma,
javasolt folyadékmennyiség 1, 2 liter
ízlés szerint só
1 csomó petrezselyemzöld,
6 dkg zsír,
5 dkg vöröshagyma,
javasolt folyadékmennyiség 1, 2 liter
ízlés szerint só
Elkészítés:
A rizst átválogatjuk, megmossuk többször váltott hideg vízben. Szitára öntjük, lecsepegtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk , lemossuk. A sütőt begyújtjuk, hogy forró legyen. A rizs kétszeres súlyának megfelelő ( 1,2 l ) mennyiségű vizet forralunk, sóval együtt. Lábasban zsírt melegítünk. Belerakjuk a rizst. Lassan állandó keveréssel üvegesre pirítjuk. Felengedjük a forrásban levő sós vizzel. Belerakjuk a vöröshagymát. Fedővel lefedjük, felforraljuk. A lábasban levő lefedett rizst berakjuk a forró sütőbe, kb. 30 percig pároljuk. Ha letelt az idő, kiemeljük a lábast a sütőből. Kivesszük a vöröshagymát. A rizst megkóstoljuk. Ha szükséges, sózzuk, és ezután pecsenyevillával könnyedén felkeverjük a rizst. Ha jól dolgoztunk, a rizsszemek nem tapadnak össze, különállóak. A párolt rizst lefedve, vízfürdőben kell melegen tartani tálalásig. A párolt rizst vajazott tálalókanálba, csészébe nyomkodjuk. Ebből borítjuk ki az előmelegített tálra. Tetejét meghintjük finomra vágott petrezselyemzöldel. A párolt rizst borjúsülthöz, frissen sült natúrszeletekhez, becsináltakhoz adjuk.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98