Hozzávalók:
1 kg. szín birkahús ( marha )
1 kg sárgarépa
1kg hagyma
1 kg rizs ( szitán átmosva )
10-12 fej fokhagyma
4 dl étolaj ( 1 kg birkafaggyú )
zra ( édeskömény ) pirospaprika, bors,
Kazan: vastag falú öntöttvas edény
1 kg sárgarépa
1kg hagyma
1 kg rizs ( szitán átmosva )
10-12 fej fokhagyma
4 dl étolaj ( 1 kg birkafaggyú )
zra ( édeskömény ) pirospaprika, bors,
Kazan: vastag falú öntöttvas edény
Elkészítés:
A kazanban ( vastag falú öntöttvasedény )szinte füstölésig hevítem az olajat, rádobom a félkarikákra vágott hagyma szeleteket, megsütöm. Hozzáadom a húst, párolom. A ragu tetejére halmozom a pálcikákra vágott sárgarépát, hogy az a gőzben puhuljon meg. Ha már puha a répa összekeverem, fűszerezem, a raguba helyezem az egész fokhagyma fejeket. A hús puhulásáig együtt párolom, majd külön tányérba kiveszem a fokhagymákat. A ragut beborítom rizzsel, hogy az a gőzben párolódjon meg, majd felöntöm vízzel. Lapátttal úgy keverem a rizst, hogy ne vegyüljön a raguval, kukakat fúrok főzőkanállal, hogy alul is elegendő víz legyen, a lapáttal alul is megkaparom, nehogy leégjen. A félig kész rizst halomba nyomkodom a ragu tetején, bele dugdosom a fokhagymákat, lefedem és 10-12 percig kis lángon tovább párolom. A tűz elvétele után 15-20 percig pihentetem, tálaláskor a fokhagymákat külön adom, a ragut a rizzsel összekeverem.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98