Hozzávalók:

30dkg reszelt pannonia (ennel puhabb fajtakbol tul hig lesz, na meg a pannonianal is jellegtelenebb az izuk...),
2,5 dl (fel)szaraz feher bor,
liszt vagy etelsurito,
keves palinka,
bors, szerecsendio.
Vilagos kenyer, 2 cm-es kockakban

Elkészítés:

A bort a fokhagymaval kikent fondu-edenyben rendes tuzhelyen megmelegited, a durvan lereszelt sajtot belekevered, amikor megmelegedett a sajt is, ételsuritovel vagy keves palinkaban elkevert liszttel besurited, megfuszerezed, atrakod a pirituszmelegitore. Az elozo napi feher vagy felbarna kenyeret (a rozskenyer a sajttal kemeny teniszlabdat kepez a gyomordban, a friss kenyer tul morzsas) 2 cm-es
kockakra felszeleteled, feltuzitek a villakra, es nekialltok tunkolni.
Bort vagy teat igyatok hozza, esetleg almalevet.

Eredeti svajci recept: bemesz a boltba es veszel sajtkevereket vagy felkesz fonduet :-)

A sajtfondut _mazas_cserepedenyben_ keszitjuk (aminek _egy_ hosszu fogantyuja van, kb. mint egy serpenyonek); azok a keszletek, amiket Bp-en kapni, zomeben hus- ("svajciul": fondue chinoise, azaz kinai fonduhoz (hust + zoldseget forro huslevesbe martva megfozzuk)) vagy csokifonduhoz (ezt gyermekzsurok alkalmabol szokas kesziteni, gyumolcsdarabokat tunkolnak csokiba) valok.

A "fondu" szo eredete: franciaul annyit jelent, hogy "olvadt".
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98