Hozzávalók:
- 1/2 kg sárgaborsó
- 1 fej hagyma
- 2 babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- némi füstölt hús
- szükség szerint liszt
- esetleg csípős paprika
Elkészítés:
Fél kiló sárgaborsót átöblítünk és egy éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap friss vízzel tesszük fel főni, a fazékba dobunk egy kis fej hagymát felkarikázva, két babérlevelet, esetleg csípős paprikát is és két gerezd összevágott fokhagymát. Beletesszük a füstölt ízt adó húsfélét is és csendes lángon, félig lefedve főzni kezdjük. Egy fél óra után megkóstoljuk, hogy elég sós-e a lé, ha szükséges megsózzuk. A vizet időnként pótolgatva puhára főzzük a sárgaborsót. Ha kellően besűrűsödik magától, nem szükséges berántani, de ha szeretnénk, akkor egy fél evőkanálnyi lisztet pirítsunk barnára egy kevés olajon, és ezzel sűrítsük még egyet forralva rajta.
Vigyázat, köpköd!
Forrás: DPG recepttár