Hozzávalók:
600 gramm vörös hús (marha, vad, filézett szárnyas), ez négy személyre elegendő hús
3 közepes fej hagyma
1 dl 10% ecet
keves margarin vagy vaj
kakukkfű, majoranna, bors, só, piros paprika, esetleg kevés sáfrány
a mártáshoz:
liszt
zsiradek
vörösbor
cukor, só, fokhagyma
tömén alkohol (konyak, vodka)
3 közepes fej hagyma
1 dl 10% ecet
keves margarin vagy vaj
kakukkfű, majoranna, bors, só, piros paprika, esetleg kevés sáfrány
a mártáshoz:
liszt
zsiradek
vörösbor
cukor, só, fokhagyma
tömén alkohol (konyak, vodka)
Elkészítés:
Pácot készítünk: A húst kb. 2x2 centis kockákra vágjuk, ügyelve arra, hogy a hártyákat leszedjük. A húst zománcos!! vagy műanyag tálba tesszük, aminek kb a felét foglalja el. Ráöntjük az ecetet, a karikára vágott hagymákat, egy-ket kiskanál sót és a fűszernek a felét, a sáfrány kivételével. Ezt egy napig hűtőben állni hagyjuk.
A sütés napján a levet leöntjük, a hagymából egy keveset megtartunk. A húst nyársra húzzuk és a maradék apróra vágott fűszert rászórjuk. Parázson megsütjük. Szerintem az ad neki pikáns ízt, ha az elején egy gondolatnyit megfüstölődik. De csak egy picit! A hús ki száradhat, ezért forgatás közben leemeljük a tűzről és kis vajdarabokat teszünk rá, ami leolvd róla, nem lesz zsíros, de nem szárad ki.
A mártás:
Zsiradékon a pácból vett hagymát megpároljuk, ha kell elötte apróra vágjuk.Sütés közben 2-szer felöntjük vízzel, hogy ne legyen csípős. Mikor a víz elpárolgott a maradék zsíron lisztet pirítunk, mikor barna vörösborral felhigítjuk, hogy ne legyen híg. Egy másik edényben cukrot piritunk és hozzáöntjük. A mártást még egyszer összeforraljuk, esetleg egy kanál tejfölt vagy tejszínt tesünk bele. a húst flmbírozva tálaljuk.
A sütés napján a levet leöntjük, a hagymából egy keveset megtartunk. A húst nyársra húzzuk és a maradék apróra vágott fűszert rászórjuk. Parázson megsütjük. Szerintem az ad neki pikáns ízt, ha az elején egy gondolatnyit megfüstölődik. De csak egy picit! A hús ki száradhat, ezért forgatás közben leemeljük a tűzről és kis vajdarabokat teszünk rá, ami leolvd róla, nem lesz zsíros, de nem szárad ki.
A mártás:
Zsiradékon a pácból vett hagymát megpároljuk, ha kell elötte apróra vágjuk.Sütés közben 2-szer felöntjük vízzel, hogy ne legyen csípős. Mikor a víz elpárolgott a maradék zsíron lisztet pirítunk, mikor barna vörösborral felhigítjuk, hogy ne legyen híg. Egy másik edényben cukrot piritunk és hozzáöntjük. A mártást még egyszer összeforraljuk, esetleg egy kanál tejfölt vagy tejszínt tesünk bele. a húst flmbírozva tálaljuk.
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98