Hozzávalók:

2,5 kg tök
3 dkg só
10 dkg zsír
15 dkg liszt
5 dkg vöröshagyma
1 csomó kapor
0,2 dl ecet (10%-os)
3 dl tejföl
2 dkg cukor
0,5 dkg fûszerpaprika
Javasolt folyadékmennyiség (csontlébõl) 2 l
Csontléhez:
40 dkg sertéscsont
20 dkg sárgarépa
20 dkg petrezselyemgyökér
10 dkg zellergumó
Javasolt folyadékmennyiség (felére beforralva): 4 l

Elkészítés:

A tök két végét levágjuk. Vékony pengéjû éles késsel meghámozzuk. Hosszában kettévágjuk, és a belsõ részét evõkanál segítségével kikaparjuk. A barnás foltokat, megpuhult részeket kivágjuk. A tök húsát hideg vízben ,egmossuk. Tökgyalun legyaluljuk. Mindig hosszában haladva gyaluljuk, hogy szép egyenletes, hosszú szálakat kapjunk. Ezután megsózzuk. A só vízelvonó hatású. Kivonja a tök víztartalmának egy részét, azonkívül ízesíti, puhítja is. Rövid ideig tartjuk a sóban majd kicsavarjuk.

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A kaporcsomót alaposan megmossuk, lecsurgatjuk. A megtisztított kaprot csomóba összefogjuk, a szárát levágjuk, majd finomra vágjuk.
A felhevített zsírban az apróra vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk. Úgy pirítjuk meg, hogy világos maradjon. Hozzáadjuk az elõkészített tököt. Óvatosan elkeverve, fedõ alatt, gyors tûzön saját levében félig puhára pároljuk, közben hozzáadjuk a finomra vágott kaprot és egy kevés ecetet. Csontlevest is adunk hozzá.
Tejfölös habarást készítünk. Finom szitán átszûrve állandó keverés közben hozzáadjuk a tökhöz. Óvatosan megsózzuk, cukorral ízesítjük. Mérsékelt tûzön készre forraljuk.
A tökfõzelékbe ízlés szerint egy kevés pirospaprikát is tehetünk, a kapor hozzáadása után. A tökfõzelékbe tejföl helyett tejszínt is tehetünk, fele mennyiségben. A forrón elõmelegített tálon tálalt tökfõzelék tetejére egy kevés tejfölt locsolunk.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98