Hozzávalók:

15 dkg tehéntúró,
2 csapott evőkanál búzadara,
1tojás,
5dkg vaj v. margarin,
2 tyúkhúsleves kocka,
2 dl tejfől,
1 csokor kapor, só és őrölt bors izlés szerint, fél citrom.

Elkészítés:

Tojás sárgát simára keverünk 2 dkg olvasztott, de már nem meleg vajjal csipetnyi sóval. Finomra vágott kapor felével fűszerezzük. Ezután hozzáadjuk a villával áttört tehéntúrót és búzadarát. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjével is óvatosan összekeverjük. 15 percig pihenni hagyjuk. Közben a megmaradt vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet és kevergetve zsemleszínüre pirítjuk. Ezután az edényt tűzről lehúzzuk és elkeverjük benne a megmaradt kaprot. Felöntjük 3 dl hideg vízzel és csomómentesre keverjük. Még ráöntünk fél liter vizet és beletesszük a húsleves kockákat. Sózzuk, borsozzuk izlés szerint. Kevergetve felforraljuk. A tejfőlt kevés forró levessel és a citrom levével simára keverjük és a levesbe öntjük. Ismét felforraljuk. Közben a túrós masszából mogyorónyi gombóckákat formálunk és a forrásban lévő levesbe óvatosan beleeresztjük. 10 pecnyi fővés után ha az összes gombóc feljött a leves tetejére a tűzről lehúzzuk és befedve 10 percig hagyjuk állni, csak azután tálaljuk.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98