Hozzávalók:

25 dkg feles vöröslencse,
4,5 dl víz,
1 babérlevél,
1 fej finomra vágott hagyma,
1 zúzott fokhagyma gerezd,
1/4 kávéskanál frissen reszelt gyömérgyökér,
1/4 kurkuma,
1 evőkanál napraforgóolaj,
1/2 kávéskanál római kömény,
egy csipetnyi chilli por,
25 dkg kockára vágott vegyes zöldség,
A díszítéshez:
sült hagymakarikák, citromszeletek

Elkészítés:

A dahl tradicionális indiai étel. Sokféle változata létezik, amelyek különböző fűszerekkel és zöldségekkel készülnek. Nagyon fontos, hogy egészen puhára, krémesen kásásra főzzük a lencsét. Még jobb lesz ha egy napig állni hagyjuk, majd újra melegítjük. Teljesőrlésű liszthől készült indiai kenyérrel vagy barnarizzsel önnáló étel.
Elkészítése: A vízben nagy lábasban főni tesszük a lencsét. Felforraljuk és a keletkező habot leszedjük a tetejéről. Hozzáadjuk a babérlevelet, a hagyma felét, a fokhagymát, a gyömbért és a kurkumát. Lassú tűzön egy órát főzzük míg puha nem lesz és kásás. Időnként ellenőrizzük, hogy elegendő- e a víz mennyisége.
Közben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a maradék hagymát, beletesszük a köményt, a chilli port és a zöldségeket. Sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk.
A zöldséges keveréket a lencséhez adjuk, és meleg helyen 10 percig állni hagyjuk. Sült hagymakarikákkal , citromszeletekkel díszítve tálaljuk.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98