Hozzávalók:

1 db hátsó füstölt sertés csülök
1 kg lángolt kolbász
1,2 kg tarkabab
3 fej vöröshagyma
1 tubus fokhagyma, csípős pirosarany, pörköltalap, kethcup krém
1 doboz 20%-os tejföl
4 evőkanál liszt
1 üveg lecsó
3-4 dl Villányi Kékfrankos
1-2 dl étolaj
2 db babérlevél
1 csomag Jármi gombóda tészta
2 db közepes petrezselyem
3 db sárgarépa
kevés pirospaprika, bors, delikát, Erős Pista, só .

Elkészítés:

Előkészülés:
A csülköt csontjáról lefőzzöm és hülés után apró kockára darabolom.
A 4 evőkanál lisztből rántást készítek annyi olajjal, hogy az állaga pépes legyen. Adok hozzá piros paprikát és kevés fokhagyma krémet.
A babot beáztatom.
Elkészítés:
Kevés olajban szalma sárgára pirítom a kockára vágott vöröshagymát. Hozzáadom a piros paprikát, borsot és kevés delikátot.
Fűszerezem fokhogyma krémmel, 4 evőkanál lecsóval, fél tubus kethcuppal, 1 tubus csípős pirosarannyal, 1 tubus pörköltalap krémmel, 1 evőkanál Erős Pista krémmel.
Ezt kevés vízzel 2-3 percig forralom intenzív kevergetés közben.
Beleteszem az előre beáztatott babot és felengedem kb. 7-7,5 liter vízzel. A rántást és a vörös bort elkezdem hozzáadagolni. (A bort fél deciliterével a rántást evőkanálával.)
Két babérlevéllel és a karikára vágott zöldségekkel addig főzöm, míg a bab ¾-ig meg fő.
Ekkor hozzáadom a kockára vágott húst, a karikára vágott lángolt kolbászt és egy doboz tejfölt.
Mielőtt készre fő, belefőzök egy fél csomag Jármi gomboda tésztát.
A végén ízlés szerint adok hozzá sót.
Díszités:
Tálaláskor kiskanál tejföllel díszitem!
Elkészítési idő:
előkészülés + 3-4 óra
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98