Hozzávalók:

o,5 kg csontozott karaj
0,5 kg szüzpecsenye
1 kg burgonya
1 fej hagyma
füszerek ,lehetöleg csipös is legyen köztük
néhány csik füstölt szalonna
egy egész paradicsom
fokhagyma izlés szerint, ne az domináljon
kevés olaj
sárga répa, fehér répa, izlés szerint más zöldségek
reszelt sajt (nem feltétlen zsiros)

Elkészítés:

Amennyiben van otthon római edény a legjobb a jó eredmény eléréséhez de természetessen egy sütö is megteszi. A szüzpecsennyét csikokra vágjuk, a karajt vékony szeletekre szeljük. A burgonyát megtisztitjuk felvágjuk karikára öket, a hagymát is apróra vágjuk de a paradicsomot elég csak félbe vágni (esetleg lehúzni a haját).A zöldségeket kedvenc módunkra vágjuk! Elö a római edényt amit elötte be szoktak áztatni vizben de ezt a jó háziasszonyok bizonyára tudják. Lerakunk egy sor burgonyát rá egy sor hús csikokat füszereket, sót borsot.(izlés szerint).Utána zöldségeket izlés szerint só és a hagyma. Szalonát közé,nagyon kevés olajat rá.Egy kis pohár vizet tegyünk alá. Miután minden benne van a "csoda" edényben (tepsiben) a sütöbe helyezzük (nem elömelegiett)! mivel a római edény nem szereti.
200 C-on, 1,20 percig. A tepsis változat esetében takarjuk be a tepsit fóliával! A római edény változat természetessen nem követel ilyesmit mivel az zárt és a benne lévö gözök a régi (cserépedényes) módon dolgoznak. Ne feledjük ki a korábban lereszelt sajtot sem! Mikor már majdnem készen van akkor szorjuk rá böségessn a sajtot és tegyük vissza pár percre, hogy megolvadjon a sajt. A tálaláskor lehet disziteni a tányért öszibarack darabokkal úgy is mint "savanyúság". Nem követel savanyút az étel de természetessen saláta is mehet hozzzá. Vörös bor félszáraz édes ajánlott hozzá. A receptet magam fejlesztettem ki egy hasonló spanyol alapján. A becenevem után lett Monty kedvence.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98