Hozzávalók:

1 dkg friss vagy I csomag (7 g szárított sütőélesztő 30 dkg kenyérliszt 15 dkg barna rozsliszt (RL 125) 2,5 dkg búzakorpa csipet sütőpor 1 kiskanál só
1 kiskanál cukor 5 dkg margarin 1 kiskanál őrölt köménymag 1,5 kiskanál őrölt kávé 1 kiskanál kakaópor 2 evőkanál ecet 3,1 dl langyos víz

Elkészítés:

A sütés előtt 1 nappal - pl. előző este - 10 deka kenyérlisztből és a rozsliszt feléből kevesebb mint 1 deci vízzel, pici cukorral és az élesztővel kemény tésztát gyúrunk. (Az élesztőt előzőleg langyos vízben kissé felfuttatjuk.) A tésztát konyharuhával letakarva, langyos helyen tartjuk. Másnap az érett kovászra (ami akkor jó, ha kissé savanykás illatú rászórjuk a többi lisz­tet és a felsorolás sorrendjében a többi hozzávalót is. Fokozatosan adjuk hozzá a langyos vizet, és kb. 12-15 perc alatt bedagasztjuk. Liszttel eny­hén behintjük a tetejét, konyharuhával letakarjuk, és kb. 1 óra 15 percet kelesztjük. Ezután lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, cipóvá formál­juk, és lisztezett tepsibe téve, vizes ecsettel lekenve, langyos helyen, kony­haruhával letakarva 50 percig kelesztjük. Ezután újból átkenjük vízzel, a tetejét néhány helyen bevágjuk, és előmelegített gőzös sütőben-a sütő al­jára egy kis tálkában vizet teszünk, hogy gőz képződjön-kb. 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, tegyünk a tetejére alufóliát. A sütőből kivéve vízzel átkenjük, hogy szép fényes maradjon.

Elkésztési idő: 3 óra 20 perc; 10 dkg: 7230 kJl295 kcal 9,4 g fehérje; 7,3 g zsír; 47,6 g szénhidrát; 3,1 g rost
MEGjEGYZéS
-Hasonló eljárással készíthetünk fehér rozskenyeret a követ­kező hozzávalókból: 2 dkg friss vagy I csomag (7 g) szárított sütőélesztő, 20 dkg (3,3 dl) kenyérliszt, 20 dkg (3,3 dl) fehér rozsliszt, 1 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 3 dkg margarin, 3 dl langyos víz.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98