Hozzávalók:
HOZZAVALóK(24 DARABHOZ)
a töltelékhez: 2 dl fényezetlen „A", de nem barna (!) rizs 2 dl víz • I l tej • 1 kiskanál só • 1 evőkanál vaj
a tésztához: 4 dl hideg víz • 2 kiskanál só
5 dl teljes kiőrlésű rozsliszt • 5 dl finomliszt a tetejére: 3 dl tej • 1 evőkanál vaj
a töltelékhez: 2 dl fényezetlen „A", de nem barna (!) rizs 2 dl víz • I l tej • 1 kiskanál só • 1 evőkanál vaj
a tésztához: 4 dl hideg víz • 2 kiskanál só
5 dl teljes kiőrlésű rozsliszt • 5 dl finomliszt a tetejére: 3 dl tej • 1 evőkanál vaj
Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. Felforralunk 2 deci vizet, és beleöntjük a rizse. A láng erősségét mérsékeljük, és lefödve addig pároljuk, míg a vizet el nem főtte. A tejet felmelegítjük. Hozzáöntjük a rizshez, felforraljuk, majd takaréklángon, lefedve kb. 35 perc alatt megpároljuk. Eleinte csak félig takarjuk le, mert könnyen kifuthat. Ezután fedjük be teljesen. Ezalatt elkészítjük a tésztát. A vízben feloldjuk a sót, hozzákeverjük apránként a liszteket, és jól begyúrjuk. Célszerű ezt a műveletet géppel végezni. Először két részre, majd 12-12 egyenlő, kb. 3,5 dkg-os darabra vágjuk. Egyenként ágyúr juk, kb. pingponglabda nagyságú tésztagömböket kell kapnunk.
Enyhén nedves tepsire borítjuk, hogy kissé hűljön. Lisztezett deszkán egyenként nyújtjuk ki a tésztát; kb. 1,5 milliméter vastagságú, 10 centi átmérőjű körre. Egy evőkanál rizse halmozunk a közepére, és úgy kenjük el, hagy kb. 2 centi szélesen körben látszódjék a tészta. Két szélét 1/3-1/3 arányban a közepére hajtjuk. Középről indulva mindkét kezünkkel egyszerre becsipkedjük a tésztát. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és belefektetünk g pirogot. 250 °C-ra előmelegített sütőben 13-IS percig sütjük. Ezalatt előkészülünk a következő sütéshez, és felforralunk 3 deci tejet is.
A tejbe beledobunk 1 evőkanál vajat. A megsült pirogokat egyesével, lapátkanál segítségével néhány másodpercre a forró vajas tejbe mártjuk, és egy konyharuhával kibélelt lábosba vagy tálba tesszük. Konyharuhával alaposan betakarjuk. Ugyanígy sütjük meg, majd mártjuk tejbe a többi pirogot is. Több napig eláll, sőt le is fagyasztható. Tálalásnál egy-két kiskanál gyümölcsízt kennek a tetejére, és így fogyasztják. Szolgálat meleg reggeliként is. Ez esetben 1 szelet csíkokra vágott sonka kerül a tetejére, erre 1 szelet sajt, amit grillsütőben ráolvasztunk.
Elkészítési idő: 3 óra; Egy adag: 638 kJ/153 kcal 5,1 g fehérje; 3,0 g zsír; 26,2 g szénhidrát 0,2 g rost
Elkészítési idő: 3 óra; Egy adag: 638 kJ/153 kcal 5,1 g fehérje; 3,0 g zsír; 26,2 g szénhidrát 0,2 g rost
Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98