Hozzávalók:

2 csont nélküli kacsamell (bőrrel)
4-5 evőkanyálnyi szójaszósz
4-5 evőkanyálnyi méz
olaj sütéshez
A MÁRTÁSHOZ:
kb. 2-3 teáskanálnyi szuperfinom kukoricaliszt
örölt bors, babérlevél, só, néhány darab narancshéj
egy kocka koncentrált marhahúskivonat (OXO)
KÖRETNEK: főtt rizs vagy tört krumpli kiváló

Elkészítés:

Magyar ízlésnek ijesztő lehet ez a távol-keleti recept, de valójában nagyszerű, érdemes kipróbálni.
Először pácnak alaposan elegyítjük az azonos mennyiségű szójaszószt (kínait vagy japánt) és mézet. A kacsamelleken a bőrt keresztben beirdaljuk, de ne úgy, hogy a bőrt teljesen végigvágjuk. A kacsamelleket alaposan megforgatjuk a szójás-mézes pácban, majd ebben a pácban egy-két órát hagyjuk állni(a hűtőben). (Ezt nem kell plusz sózni, mivel a szójaszósz elég sós.) A bőrös oldal irdalásai gondoskodnak arról, hogy a pác ott is behatoljon. Amikor a hús eleget állt, egy serpenyőbe kb. egy jó ujjnyi olajat öntünk, de az olaj semmiképpen se legyen mélyebb a kacsamellek vastagságának felénél. Amikor már meleg az olaj, a kacsamelleket először bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a serpenyőbe. Közepes lángon 8-10 percig sütjük a kacsamelleket, majd átfordítjuk húsos oldalukra (bőrös oldallal felül), és ugyanannyi ideig ezeken az oldalukon is megsütjük.
 
KÖZBEN elkészítjük a MÁRTÁST: az eredeti szójás-mézes pácot külön kis lábosba öntjük, ehhez majdnem ugyanannyi vizet adunk. Ezt nem túl vadul felforraljuk, és miközben lassan rotyog, beleteszünk 2 babérlevelet, megborsozzuk, megsózzuk, a kis forró vízben feloldott marhúskivonatot beleöntjük, és beledobunk néhány kiseb narancshéjat. Amikor már forrt egy-két percet, megkóstolhatjuk (addigra a nyers kacsahúsból belekerült lé megfőtt), és ízét beállíthatjuk még egy kis bors vagy só hozzáadásával (nem szabad agyonsózni).
 
Végül, a kukoricalisztet egy kis vízben teljesen elkeverjük (csomómentes tejre hasonlítson), és ezt a lassan rotyogó mártáslébe állandó kevergetés mellett belecsorgatjuk. A mártás gyorsan sűrűsödni kezd. Nem szabad túlzottan sűrűre csinálni. Ezt egy picit még rotyogtatjuk (szép szó), és kész a mártás. Ha jól időzítettünk, a kacsamell és a mártás egyszerre készül el. Tányéron rizs alapra vagy tört krumpli mellé helyezzük a sült kacsamelleket bőrrel felfelé, és a mártással leöntjük (önmérséklettel). Kész. Egy kis friss vegyes zöldséget díszítésnek és saláta gyanánt mellé tehetünk. Méz kacsamellel?! Bizony ... és finom.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98