Hozzávalók:

500 g gyöngyhagyma,
só, bors,
1 nagy piros húsú paprika (paradicsompaprika),
1 nagy sárga húsú paprika,
500 g piros és fehér szõlõ vegyesen,
2 evõkanál olaj,
1 babérlevél,
4 evõkanál fehér borecet.

Elkészítés:

A megtisztított hagymát sós vízben 5 percig főzzük, leszűrjük. A paprikákat
kicsumázzuk, 3x3 cm-es kockákra vágjuk; az alaposan megmosott szőlőt
leszemezzük, tiszta konyharuhával megtörölgetjük. Egy nagyobb méretû serpenyõben
- még jobb, ha cserépedényben - felforrósítjuk az olajat, beledobjuk a hagymát,
sózzuk, borsozzuk és mérsékelt tűzön, fedő nélkül 5 percig forgatjuk, majd
hozzáadjuk a paprikát, a szõlõt és a babérlevelet, erõs tûzön még 5 percig
pirítjuk. Megöntözzük borecettel és 1/2 dl forró vízzel, lefedjük, és továbbra
is erős tűzön tartva további 10 perc alatt "harapnivaló" puhaságúra, azaz nem
túlságosan puhára pároljuk, ízlés szerint utánasózzuk (a levét csaknem egészen
el kell fõnie!), a babérlevelet kidobjuk. A főzőedényben, vagy előmelegített
mélyebb tálba szedve, főtt vagy hirtelensült húsok, szárnyasok mellé kínáljuk.
Változat: Friss helyett készíthetjük ecetes gyöngyhagymával is, ez esetben
elhagyjuk a borecetet és a zöldséghez nem vizet adunk, hanem 5-6 evőkanálnyit a
hagyma ecetes levéből.