Hozzávalók:

20 dkg liszt
1/2 dl tej
1 dkg élesztő
1 tojás
5 dkg margarin

500 g száraztészta (pl. spagetti, rövidcső, stb.)
3 evőkanál olaj
1 fej hagyma
2 doboz sűrített paradicsom
kakukkfű, oregano, babérlevél, bazsalikom, só
20 dkg sonka
20 dkg gomba
bors

Elkészítés:

Az élesztőt csipetnyi liszttel elkevert langyos tejhez keverjük, megfuttatjuk. A tojásfehérjét, a sárgájának a felét, az olvasztott margarint és a lisztet jól összedolgozzuk az élesztővel, szükség esetén adunk hozzá még tejet. A tésztát félretesszük, 1/2 órát kelni hagyjuk.
A száraztésztát sós vízben megfőzzük, tegyünk egy kis olajat a vízbe, hogy ne ragadjon össze. Amikor megfőtt, leszűrjük. A hagymát lereszeljük, az olajon megpároljuk. Egy részéhez hozzáadjuk a 2 doboz paradicsompürét, kétszer annyi vizet (a dobozzal kimérhetjük), a sót és a fűszereket. Kb. 25 percig főzzük. A hagyma másik részén megpároljuk a karikára vágott gombát, melyet pici sóval, borssal fűszerezünk.
Amikor kész, a megkelt tésztát egy kisebb és egy nagyobb darabra szedjük, kinyújtjuk mindkettőt. A nagyobbikkal kibéleljük a kivajazott tepsit vagy jénait. A kifőtt tésztát összekeverjük a gombával, a lereszelt sajtokkal, az apróra vágott sonkával és a paradicsomszósszal, s beletöltjük a tésztával bélelt edénybe. A kilógó kelttésztát ráhajtjuk a tetejére, s beborítjuk a kisebbik darabbal. Megkenjük a maradék tojássárgájával, megszurkáljuk és sütőben közepes lángon pirosra sütjük. Tálaláskor szeleteljük, és megszórhatjuk még reszelt sajttal. Nagyon laktató, finom étel, melyhez zamatos vörösbort kínáljunk.
Készíthetjük más töltelékkel is, például besameles párolt gombával, vagy zöldséggel, vagy akár tejfölös édes mazsolás túróval, csak a fantázia szab határt.
 

Forrás:
EXTERNET Web-Art Műhely 1997-98