Hozzávalók:

  • 2 db kisebb vagy 1 db nagyobb csirke
  • 1 db nagy fej hagyma
  • 1-1 db zöldpaprika és paradicsom
  • 2 evőkanál zsír vagy olaj
  • 1 kávéskanál enyhén csípős pirospaprika
  • bors
  • 3+1 dl tejföl
     
  • Galuskához:
  • 1 db tojás
  • 2-3 dl tej
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg Ráma sütömargarin

Elkészítés:

A csirkét gondosan megtisztítjuk, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és elnegyedeljük, a paradicsomot meghámozzuk és felkockázzuk. A zsiradékot felforrósítjuk, rádobjuk a hagymát, 1 percig pirítjuk (ne kapjon színt!), majd fedő alatt, és mérsékelt tűzön puhára pároljuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, a hagymához keverjük a pirospaprikát, felöntjük 1 dl vízzel, megsózzuk, borsozzuk és visszatesszük a tűzre és 2-3 percig forraljuk.

Beletesszük a csirkehúst, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk - ha netán elfőné a levét, nagyon kevés vízzel pótoljuk, mert akkor az igazi, ha a csirke a saját levében fő meg. Eltávolítjuk az ételből a paprikát és rövid lére beforraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt (nem kevergetjük, csak rázogatjuk a lábast, nehogy összetörjön a hús) és 4-5 percig lassú tűzön forraljuk, melegen tartjuk.

Galuska:
felforralunk 3 liter vizet, amit 1 evőkanál sóval ízesítjük. Amíg a víz felforr, a tojást elkeverjük 1 dl tejjel, sóval, majd a liszthez öntjük, összekeverjük és még annyi tejet adunk hozzá, hogy nehezen elcsöppenő, egészen lágy-ragacsos masszát kapjunk. Pihentetés nélkül, kisebb adagokban lyukacsos galuskaszaggatóba szedjük és beleszaggatjuk a rotyogó vízbe. Amint a galuskák feljönnek a víz színére, szitakanállal kiszedjük, forró vízzel leöblítjük és mélyebb tálba csúsztatjuk. A margarint felforrósítjuk, a galuskára locsoljuk, és lazán összekeverjük. A húsdarabokat előmelegített, mélyebb tálba szedjük, ráöntjük a mártást, tetejüket a maradék 1 dl tejföllel (uborka, zöldpaprika és paradicsomszeletekkel és néhány levélke petrezselyemmel) díszítjük. A galuskát külön tálban kínáljuk mellé és fejes saláta illik hozzá.
 
 

Forrás: DPG recepttár 


A recepthez társított címkék:
tájjellegű étel